Koronavirus & Downs syndrom (oppdatert 16/3 2020)
I disse koronavirus-tider har vi fått noen henvendelser fra bekymrede foreldre, som spør om det er spesielle hensyn å ta vedrørende barn og voksne med Downs syndrom.
Tekst: Elisabeth de Lange for NNDS
Først publisert: 06.03.2020 Sist oppdater: 16.03.2020
COVID-19 og Downs syndrom
Over hele verden får Downs syndrom-organisasjoner spørsmål om det er egne råd vedrørende Covid-29 og Downs syndrom. På denne linken finner dere en film (på engelsk) med fakta – laget av LuMind IDSC Foundation i USA. På samme side finner det også flere referanser på til andre internasjonale uttalelser.
Les også
- Global’s Statement on COVID-19 Coronavirus fra Global Down Syndrome Foundation.
- COVID-19 and Down Syndrome Updates fra MassGeneral Hospital for Children og Massachusetts General Hospital.
I Norge forholder vi oss til uttalelser fra FHI og anbefaler at man følger med på deres nettsider for jevnlige oppdateringer om situasjonen.
Over hele verden brukes også taggen #T21COVID slik at familier enkelt kan identifisere informasjon om COVID-19 og Downs syndrom.
Generelle råd
På lik linje med resten av befolkningen gjelder det å følge anbefalingene til Folkehelseinstituttet (FHI) på fhi.no og helsenorge.no. Er det usikkerhet om noen befinner seg i risikogruppen anbefaler vi at dere kontakter fastlegen for nærmere råd og oppfølging.
Råd for å forebygge smitte med det nye koronaviruset, er de samme som for andre infeksjonssykdommer; som god håndhygiene og å unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom.
I følge FHI forebygger man smitte ved å:
- vaske hendene ofte og grundig, spesielt når man har vært ute blant folk.
- bruke papirlommetørkle foran munn og nese for å beskytte andre når man hoster eller nyser. Viktig å kaste lommetørkleet etter bruk og vaske hendene.
- bruke albukroken når man må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
- hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig.
Merk:
I følge Folkehelseinstituttet er det under 1 prosent av de syke som er barn.
Detaljerte råd om hvordan man bør forholde seg til Koronavirus finner dere på FHI sin hjemmeside.
Et medlemskap i NNDS koster kr. 200 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og 100 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss.
Støtt oss!
Alle monner drar og vi blir selvsagt veldig glade for store og små økonomiske bidrag. Doner valgfritt beløp via VIPPS nr. 84535
( Du finner oss under Kjøp & betal).