Hjem Fagartikler Svangerskapet – fra unnfangelse til fødsel

Svangerskapet – fra unnfangelse til fødsel

Hvordan utvikler babyen seg uke for uke? Hva skjer når? Er svangerskapet annerledes om barnet har Downs? Og hvordan har mor det underveis?

Åse Torborg Havn Gilleberg jobber som jordmor ved Ullevål sykehus. Her har hun laget en svangerskapskalender som viser barnets utvikling fra unnfangelse frem til fødsel
.

Tekst: Åse Gilleberg, jordmor på Ullevål sykehus
Redigert av Julia Edin,
Publisert: juni 2019

Photo by Kaylee Garrett on Unsplash

0–4 uker på vei     

I uke 0 begynner første blødningsdag i siste menstruasjon og det er den man regner etter. Du er ikke gravid enda, men man går ut ifra denne dagen fordi det er vanskelig å vite akkurat når unnfangelsen finner sted. Om du planlegger å bli gravid, bør du begynne med Folat allerede i én måned før unnfangelse.

I begynnelsen av uke 2 har man eggløsning og samleie rundt den tiden kan gjøre deg gravid.

Det befruktede egget foretar en 7–10 dagers reise igjennom egglederen til livmoren, hvor det finner en passelig plass. Fangarmene gjør at det klarer å implantere seg i livmorveggen din.

I begynnelsen av uke 3 er embryoet (som det heter frem til uke 10) én uke gammelt og ca. 0,5 mm stort. I denne uken vil det fest seg til livmorveggen.

I uke 4 finnes det så mye HCG i urinen din at det vil slå ut positivt på en graviditetstest. Embryoet har allerede anlegg til hud, tarmkanaler, lunger, muskler, nervesystem og blodkar.

Ta vare på deg selv ved å leve sunt, kutte helt ut alkohol, sigaretter og andre lignende stimuli.

Image from rawpixel.com

5 uker på vei  

Hjertet begynner å slå i løpet av denne uken, og kroppen din jobber kontinuerlig for å skape et nytt liv. Kvalmen kan komme nå, brystene føles ømme og tunge, og det kan stikke i de. Mange føler mensmurringer, humørsvingninger og hyppige toalettbesøk. Kvalmen kan forsterkes når du er sliten eller stresset, så sørg for søvn, hvile og drikk mye! Om du ikke klarer å holde på mat og drikke over flere dager, bør du kontakte lege/sykehus slik at du for væske intravenøst.

Barnet er rundt 1,5–2 millimeter langt. Alle hovedorganer er dannet og øyne og ører kommer etter hvert til syne. Spinalkanalen vil lukke seg i løpet av denne uken og små stumper kommer til syne, som senere vil bli armer og bein. Ikke rart at du kan være trøtt!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

6 uker på vei

Hjertet fylles med blod denne uken. Frem til nå har det pumpet rundt væske, men nå er det ordentlig blod som går rundt i de små blodårene. Hjertepulsåren dannes denne uken. Pulsen er på 100 til 120 slag i minuttet. Nå pumpes blodet gjennom navlestrengen slik at embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra mor. Dette vil pågå til barnet er født.

I slutten av uke 6 vokser små knopper frem til armer og bein, armene vil utvikles hurtigere enn beina en stund fremover.

Økt mengde utflod er vanlig i graviditeten. Grunnen til det er at vevet skal gjøres tøyelig og elastisk når barnet skal passere i fødselskanalen. I oppbygningen av skjedeveggen vil det skilles ut døde celler.

Dersom du tar en tidlig ultralyd i uke 5 eller 6 vil du kunne se om det er liv i fosteret, om hjertet slår. Du kan også se om det er ett eller flere fostre.

7 uker på vei

Vær ekstra oppmerksom på tannhygienen, fordi syreforholdene i munnen din forandrer seg, slik at du lettere kan få hull i tennene.

Når livmoren din vokser, vil du kunne merke dette som et premenstruell-lignende ubehag, som kan virke skremmende. Det er helt normalt med en del små-vondt i magen, men får du store smerter og/eller blødninger, må lege kontaktes for å avklare videre behandling.

Babyen vokser fra 1 mm til rundt 10 mm i disse ukene og er nå på størrelse med en liten bønne. Hodet er relativt stort i forhold til kroppen, og det som skal bli ører og nesebor, kan skimtes.

8 uker på vei

Embryoet veier nå 0,5 g. Hypofysen, som er et viktig organ som styrer hormonproduksjonen, dannes. I løpet av denne uken vil fingrer, tær og albuer formes. Det begynner å ligne et menneske!

Babyen er nå 10-13 millimeter lang og på størrelse med et kirsebær. Cellene som skal bli testikler eller eggstokker utvikles, men det er fortsatt ingen tydelige tegn på hvilket kjønn det er.

Føler du deg oppblåst? Graviditetshormonene gjør at blant annet tarmene dine jobber sakte, så treg fordøyelse og luft i magen er vanlige plager. Livmoren, som er en muskel, utvider seg. Dette kan kjennes som stikkende smerter. Det er helt normal og ingen ting å bekymre seg over.

Kjenner du deg trøtt? Trøtthet er et vanlig symptom i starten på et svangerskap.

9 uker på vei

Fosteret kan bøye knær og albuer, og fingre og tær synes. Embryoet gjør pusteøvelser og beveger seg mye, men det er så god plass i magen din at du ikke merker det.

Nå begynner utviklingen av de kvinnelige og mannlige kjønnsorganene, men en ultralyd kan fortsatt ikke avsløre om det blir gutt eller jente.

Brystene dine kan føles svært ømme. Ømheten kan forsvinne noe senere i svangerskapet, men det betyr ikke at noe er galt. Du får økt pigmentering av huden din, blant annet fordi det brune rundt brystknoppene dine skal tåle trykket fra barnets amming. Noen opplever også at de tynne årene i huden på brystene blir mer tydelige. Følelsene dine kan oppleves som om du skulle være premenstruell. Latter og gråt henger tett sammen.

Svangerskapshormonene østrogen og progesteronet gjør glatt muskulatur slappere. At muskulaturen i livmoren blir slappere gjør at den kan tøyes når den vokser fordi fordøyelseskanalen blir slappere, passere maten langsommere, som gjør at du føler deg oppblåst. Dette gjør at næringsstoffene suges bedre opp så fosteret for den næringen den trenger. En frukt ekstra per dag er nok for å dekke ditt økende energibehov i første trimester.

Embryoet sin vekt er 1-2 gram.

10 uker på vei

I løpet av svangerskapsuke 10 har fosteret nådd sin endelige form og skal bare vokse og modnes frem til fødselen. Embryoet er i begynnelsen av denne uken åtte uker gammelt og ettersom alle indre og ytre strukturer nå er komplette, avsluttes embryofasen. Fra nå av kalles det et foster!

Øyenlokkene er ferdige, men vil forbli lukket fram til rundt uke 25 – 27. Neglene er ferdige, men de når ikke fingertuppene før uke 32. Fosteret har brystvorter og kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin. Øyelokkene dekker nesten hele øynene og vil snart lukkes helt. Nesetippen blir også synlig denne uken.

Hormonelle forandringer gjennom svangerskapet kan også påvirke munnen din. Gommene kan bli hovne og det er lett å få betennelser i tann- kjøttet. Puss tennene minst to ganger daglig og bruk tanntråd.

11 uker på vei

Fosteret veier nå ca. 8 gram.
Øyelokkene lukkes og de åpnes ikke igjen før rundt uke 25- 27. I løpet av de neste tre ukene vil fosteret fordoble sin lengde og kjønnet vil bli synlig.

I løpet av graviditeten øker blodvolumet med opptil 40 prosent, noe som gjør at hjertet må jobbe mer enn ellers med å pumpe blodet rundt i kroppen. Det økte blodvolumet fører til at kroppen har mer av de oksygenbærende røde blodlegemene som fører til et sterkere hjerte og mer oksygen i blodet.

Du plages kanskje av hodepine? Det kan være hormonet progesteron. Det kan hjelpe å spise regelmessig, drikke vann, få nok søvn og stresse ned. Noen får også hodepine av jernmangel, så sjekk jernbehovet ditt. Veldig ofte er hodepine bare et hint fra kroppen om at du skal ta det litt mer med ro, så test alltid det ut først.

12 uker          

Dette er siste uken i det første trimesteret, og blir ofte regnet som den magiske grensen fordi de fleste spontanaborter skjer før uke 12.

Den verste kvalmen begynner kanskje å gi seg. De fleste vil oppleve det kommende trimesteret som den beste perioden av svangerskapet.

Du har kanskje lagt merke til den mørke linjen, Linea nigra, som kan vise seg fra symfysebeinet og oppover mot navlen. Denne stripen kan være mindre tydelig for dem som er lyse i huden. Rundt denne tiden vil du kjenne toppen av livmoren din ved symfysen om du ligger på ryggen.

Det lille fosteret ligner stadig mer på et lite menneskebarn, selv om det ikke er mange centimeter langt. Nesen har fått to hulrom og babyen gjør pustebevegelser ved å trekke vann ned i lungene og trene opp muskulaturen med vannet som motstand. Nyrene har også begynt å fungere.

Noen velger å gjennomføre en tidlig ultralyd hos privat lege på dette tidspunktet. Ved en ultralyd i uke 12 kan det oppdages om fosteret har rundt 40 andre alvorlige misdannelser, deriblant Downs syndrom. Det er også mulig å anslå en termindato.

Om du skal til fosterdiagnostikk/genetisk veiledning, bør du ta kontakt med legen din allerede i uke 7-8 slik at de sender henvisning og at du kommer inn så tidlig som mulig.

Det er forskjellige måter å diagnostisere et foster på og det gjøres i forskjellige uker. Derfor er det viktig å ta kontakt så tidlig som mulig. Fosterdiagnostikk kan du lese mer om her.

13 uker

Babyen er så å si ferdig utviklet og skal nå vokse seg større og sterkere til et liv utenfor livmoren din. Fosteret har begynt på sin store vokseperiode og spreller rundt i livmoren. Selv om du ikke kjenner det sparke ennå vil fosteret kunne kjenne deg. Om du dytter forsiktig mot livmoren, vil fosteret bevege seg. Huden til fosteret er rød og gjennomsiktig.

Du vil merke at buksene begynner å strammer, om du ikke allerede har merket det. Vær stolt av kroppen din og den fantastiske jobben den gjør. Det er vanlig å kjenne stikkinger i magen og lysken, dette blir ofte kalt som voksesmerter eller ligamentsmerter.

14 uker

Hodet kan nå holdes oppe av hals og nakke. Ettersom kinnene vokser, vil fosteret få er mer babyaktiv utseende. Fosteret puster nå inn fostervannet, som er nødvendig for at lungene skal utvikle seg riktig.

Hele barnets skjelett er nå dannet, men mye av det er fortsatt brusk. Det kan rynke pannen, heve øyebrynene, hikke og strekke seg. Hjertet pumper 28 liter blod hver dag! Armene har nesten nådd sine endelige proporsjoner, men beina er fremdeles relativt korte. Hendene, særlig tomlene, blir mer funksjonelle. Bevegelsene blir stadig mer kontrollerte og mykere, og fosteret kan bevege både hode, munn, lepper, armer, håndledd, hender, bein, føtter og tær! Noen kjenner allerede disse fjørlette bevegelsene, men som regel vil du ikke kunne kjenne dem på noen uker ennå.

Det er mye som skjer i kroppen din. Du vil merke at brystene fortsetter å vokse. Og noen kan allerede se av brystknoppen blir mørkere. Kroppen forbereder seg til fosteret kommer ut og maten skal produseres.
Vekten på fosteret ditt er nå ca. 50 gram.

15 uker på vei

I løpet av graviditeten øker blodgjennomstrømningen til skjeden kraftig og for noen kan dette, sammen med hormonendringer og spente bekkenbunnsmuskler, bidra til økt sexlyst. Noen opplever at de ytre kjønnsområdene og klitoris blir mer følsomme når de er gravide.

Når vil magen vises? Det er store individuelle forskjeller på når magen synes, men normalt vises den mellom uke 14. og 20. Flergangsfødende får ofte fortere mage enn førstegangsgravide. Men det er normalt at magen vokser fort når man har vært gjennom et tidligere svangerskap.

Babyen har nå utviklet hørsel og kan etter hvert gjenkjenne stemmen din, og stemmen til dem som er mye rundt deg. Det er mye lyder rundt barnet – som din hjertebank og tarmlyder. Det vil aldri være stille rundt en baby inne i magen.

Uke 16

Har du ikke lagt på deg noe særlig enda? Selve graviditeten veier ikke mye i seg selv. Noen har vært kvalme til nå, og spiser lite på grunn av det, mens andre spiser mer for å lette på kvalmen og legger jevnt på seg. Begge deler er like normalt.

Babyen er nå rundt 12 cm langt fra sete til isse og veier omtrent 135 gram. Håret på hodet, øyenbrynene og vippene blir etter hvert mer synlig.

Uke 17

Noen kvinner opplever å være mye tett i nesa når de er gravide. På grunn av hormonene får du fortykkede slimhinner overalt i hele kroppen, da også i nese og bihuler. Drypp/spray da gjerne nesen med saltvann.

Ditt blodvolum er nå nesten fordoblet i forhold til før du ble gravid. Dette medfører en ekstra arbeidsinnsats for blant annet hjertet og nyrene. Kroppen din binder også mer vann, slik at du lett kan få hovne bein.

Navlesnoren blir lengre og tykkere for å tilfredsstille barnets behov. Barnet kan holde seg selv i  hånden og suge på tommelen. Ansiktets kjennetegn blir tydeligere og tydeligere.

Foto: iStock.

Uke 18

Alle gravide får tilbud om en frivillig ultralyd i uke 17-19. Ultralyden skal først og fremst avdekke tre ting: størrelsen på barnet, morkakens plassering og antall foster. Barnets organer undersøkes, om det skulle være avvik vil du bli henvist til videre oppfølging. Det er viktig at dere er forberedt på de alvorlige sidene av en ultralyd. Men for de aller fleste er dette et hyggelig møte med den voksende babyen.

Livmoren din rekker nå cirka halvveis opp til navlen. Kjønnsleppene blir fyldigere og mykere, skjeden blir lengre og mer blodfylt. Ekstra utflod er normalt, den skal være blakket, hvitaktig med nyanse av gul, men skal ikke lukte vondt.

Fingertuppene og tær utvikler sine særegne avtrykk denne uken. Immunsystemet begynner å virke og lager antistoffer.

Vekt 220 gram og full lengde er 18 cm.

Uke 19  

Vanligvis vil du kjenne de første tegnene til liv fra uke 18 – 22. Det starter som noen «boblende gullfisker» inne i magen din. Etter hvert vil du bli mer og mer klar over at det faktisk er barnet du kjenner.

Noen kan kjenne tydelig liv hver dag fra de kjente det for første gang, andre ser ikke noen mønster i barnets bevegelser før det er gått flere uker. Det hele avhenger av hvordan barnet ligger inne i magen din, og hvor morkaken er plassert. Hvis morkaken har festet seg på fremre veggen av livmoren din, vil den fungere som en slags støtpute, slik at du kan kjenne lite til barnets bevegelser før det er blitt mye større.

Barnet drikker av fostervannet, fordøyer det og tisser det ut igjen. Slik produseres mekonium, barnets første avføring som samles i tarmene, og den skal normalt ikke tømmes før etter fødselen. Barnet begynner å samle sitt underhudsfett. Dette lageret hjelper barnet til blant annet å regulere temperaturen sin etter fødselen.

Barnet trener musklene sine ved å bevege seg. Babyen reagerer også på vibrasjoner som forplantes i fostervannet, som f.eks. høy lyd.

Uke 20

Gratulerer, du er halvveis i svangerskapet!
Er du varmere og svetter mer en vanlig, skyldes det at skjoldbruskkjertelen er mer aktiv. Nattsvetten hjelper til med avkjølingen, samtidig som avfallsstoffene fjernes. Drikk rikelig!

Morkaken er ferdig formet og vil fra nå av øke i diameter og ikke i tykkelse. Klør du på magen, skyldes det at huden strekkes for å kompensere for presset innenifra, bruk en god krem eller en olje.

Det fine lanugohåret dekker nå hele hodet og øyenbryn begynner å formes. Hos jenter vil livmoren være ferdig utviklet i løpet av denne uken, og skjeden formes.

Fosteret veier nå 325 gram og full lengde er 25 cm. Opp til uke 20 vokser alle foster likt, og det er etter uke 20 at genen har noe å si på veksten.

Uke 21

Etter hvert som livmoren din vokser, dytter den det som ellers er på plass inne i magen din, til side. Alt presses oppover, dessuten jobber tarmene tregere på grunn av påvirkning fra graviditetshormonene. Dette kan gi deg en del plager, som treg mage, sure oppstøt, halsbrann, luftplager og så videre. Dette ubehaget vil kunne variere i styrke, men vil stort sett kunne påvirke deg i mer eller mindre grad fram til du føder.

Babyen er nå rundt 20 cm lang og fyller ut hele hulrommet i livmoren. Dette medfører at det er større muligheter for at du vil merke noen av barnets bevegelser.

Livmoren kan tydelig sees hos jentebarn, og de vil nå ha rundt seks millioner egg i eggstokkene sine, det er seks ganger mer enn det de har ved fødselen! Testiklene er tydelige hos guttene. Huden er rød. Lungene utvikles fortsatt for å kunne overføre oksygen til barnets kretsløp etter fødselen. Fosteret veier ca. 400 gram

Uke 22

Mange gravide vil oppleve en eller annen form for strekkmerker på magen, brystene eller lårene. Det er underhuden som får disse sprekkene, og det er lite du kan gjøre for å forhindre dem. De vil blekne litt etterpå, men dessverre blir de aldri helt borte. Det finnes ikke noe sikkert hjelpemiddel mot strekkmerkene, men du gjør aldri situasjonen verre ved å smøre huden med fuktighetskrem eller oljer.

Barnet inne i magen er dekket av hvitt fett, vernix, som gjør barnets hud i stand til å ligge i vann over så lang tid. Dette fettet forsvinner gradvis fram mot terminen. Hos gutter begynner testiklene nå å trekkes ned mot inngangen til pungen.

Nå dekker lanugohårene hele kroppen, men det er mest rundt hodet, halsen og ansiktet. Beina begynner å nærme seg endelig lengde og proporsjon i forhold til kroppen, og musklene i både armer og bein blir sterkere slik at bevegelsene også blir kraftigere.

Vekst: ca. 450 gram

Uke 23

Du har nå noen fine uker foran deg. Magen synes, du kjenner liv og kan fortsatt bevege deg uten å bli hemmet av magen.

Hormonene gjør at små blodårer i for eksempel ansiktet og på lårene kan sprenges. Det økte pigmentet gjør at du blir lettere brun, men kan også gi deg leverflekker om du soler deg, så pass på huden i solen.

Noen har nok stiftet bekjentskap med bekkenrelaterte smerter og må holde sin fysiske aktivitet innenfor smertegrensen, men gjennomgående er ukene fram til nærmere uke 30 gode for de fleste.

Med mye fostervann rundt seg får babyen god mulighet til å bevege seg. Den har sove- og våkeperioder, og disse vil du bli mer kjent med etter hvert som ukene går. Mange barn har en typisk våken-periode med store gymnastiske øvelser når mamma skal prøve å sove…

Søvn er variabelt hos gravide kvinner. Fra naturens side har du mindre behov for søvn gjennom svangerskapet og i perioden etter fødselen. Du har økt behov for hvile, men ikke direkte søvn. Du våkner lettere. Slik er det fordi du skal være var barnets signaler.
Vekt ca. 500 gram

Uke 24

Ettersom magen blir større, og du veier mer, er kroppen din en større maskin å drive. Det er tyngre og presse blodet tilbake til hjertet, noe som kan resultere i hovne bein. Du kjenner kanskje stikninger i siden? Det er livmoren som vokser.

Barnet ser helt ferdig ut, men er bare 650 gram. Nå skal det vokse frem til fødselen. Skulle det skje noe med deg nå, vil helsepersonellet gjøre alt de kan for å redde babyen din.

Fosteret kan høre lyden av mors pust, lyden fra mors hovedpulsåre som ligger like bak livmoren, stemmen hennes og fordøyelsen.

Uke 25

På denne tiden kan du oppleve kynnere, eller falske rier. Det er sammentrekninger av livmor-muskelen som vil komme som en reaksjon på muskelens raske vekst. Kynnere kan være ubehagelige, men de skal ikke være smertefulle. Får du kynnere mens du er i aktivitet, skal de roe seg en stund etter at du har lagt deg i en behagelig stilling.

Opplever du kynnere som er smertefulle eller tar overhånd og ikke roer seg når du forandrer på det du gjør, må du melde fra til sykehuset.

Nå vil, og skal, de aller fleste kjenne at barnet beveger seg eller sparker hver eneste dag. Dette er det beste beviset på at barnet har det bra! Det søker kontakt med deg, og du er i ferd med å knytte bånd til det.
Babyen veier nå ca. 800 gram

Uke 26

Hjernebølger begynner å aktivisere hørsels- og synssystemer, og både munn og lepper viser større sensitivitet. Neseborene som til nå har vært lukket, åpnes. Huden til fosteret blir mindre gjennomsiktig ettersom det får mer fettlag. Huden er dekket av hvitt fosterfett som beskytter det når det ligger i fostervannet.

Fosteret skal legge på seg mye i ukene fremover nå. Veier ca. 900 gram og full lengde er ca. 31 cm.

Uke 27

Livmoren er nå omtrent 8 cm over navlen, men det er store individuelle forskjeller innenfor normalen. Du opplever kanskje å være mer andpusten enn før. Det er pga livmoren som har blitt så stor at den klemmer på ribbeina og lungene dine.

Denne uken åpner gjerne fosteret øynene for første gang, men det ser ikke særlig godt.

Du begynner kanskje å gjenkjenne et visst mønster hos barnet ditt. Om du er usikker på om du har kjent liv i løpet av en dag, drikk et kaldt glass saft eller spis og legge deg ned å kjenn etter. Fosteret skal vanligvis respondere på mat og drikke. Er du i tvil, ta kontakt med fødeavdelingen for veiledning.

Uke 28

7 måneder er grunn til å feire! Om barnet blir født nå er det 90 % sjans for at det overlever. Sentralnervesystemet begynner også å bli så modent at fosteret klarer å regulere kroppstemperaturen og gjøre regelmessige pusteøvelser. Hos gutter begynner testiklene å synke ned i pungen. Halsbrann og sure oppstøt kan bli ganske merkbare rundt denne tiden. Lukkemuskelen som sitter der spiserøret går ned i magesekken, svekkes i svangerskapet. Derfor kan magesyre komme opp i spiserøret.

Du har kanskje merket at det kommer litt råmelk ut av brystene dine? Det er brystene dine som forbereder seg til amming.
Vekt ca. 1100 gr.

Uke 29

Barnets hode har nå omtrent riktig størrelse i forhold til kroppen.

Blir du periodevis veldig sliten, sover dårlig og har plager som tar på humøret og energien? Da er det kanskje på tide å se etter alternative løsninger. Dette bør ikke være tiden da du overanstrenger deg! Noen opplever at kroppen er klok og sier fra. Ta signalene på alvor og del dem med menneskene rundt deg.

Det er veldig variabelt hvor mye hver og en går opp i vekt i løpet av et svangerskap. Normalvariasjonen er 6–20 kilo, men selve svangerskapet fører med seg en vektøkning på rundt 10–12 kilo. Går du opp under 6 kilo, ville du gått ned hadde det ikke vært for magen. Går du opp over 12 kilo, er det noen kilo du selv har lagt på deg. Det er viktig å være oppmerksom på at rask vektøkning ofte kan innebære store hevelser med vann i kroppen.

Morkaken veier nå rundt 430 gram. Livmoren er omtrent 10 cm over navlen. Vekt ca. 1350 full lengde 35 cm.

Uke 30

Det kan være at du vil oppleve en del småvondt og ubehag i ukene fremover. Livmorbånd, muskler og senefester dras og strekkes. Tyngden av livmoren vil presse nedover mot bekkenet ditt. Det blir vanskeligere å bevege seg, du sover lettere og tanken på at fødselen nærmer seg, kan bekymre deg. Oppsøk informasjon om fødselen, forbered deg godt slik at du vet hva som skjer.  Vet du hva du skal igjennom er det også lettere å takle det.

Har du meldt deg på fødselsforberedende kurs? Å gå på kurs vil gi deg og din partner trygghet i forhold til det dere skal igjennom.

Fosteret fortsetter å bevege seg så mye som mulig på den begrensede plassen og sparker med føttene og dunker med hendene. Noen fostre begynner også å snu seg med hodet ned nå. Dette kjenner du når fosteret sparker og dunker mot mellomgulvet og ribbeina, og hodet presser mot bekkenbunnen.

Vekt ca. 1600 gram

Photo by Arteida MjESHTRI on Unsplash

Uke 31

Fosteret øver seg iherdig på å svelge og tisser en halv liter hver dag. Fosterets hovedoppgave er å vokse, utvikle muskelstyrke og trene på å trekke pusten. Kjenner du at barnet hikker? Det kan det gjøre flere ganger om dagen.

Det begynner å bli trangt inni livmoren og du kan se på magen din at den bytter fasong ettersom fosteret bytter stilling. Mange merker kynnere nå. Det er livmoren som øver seg til fødselen. Kynnere er som regel smertefrie og uregelmessige.

Vekt 1750 gram full lengde 37 cm.

Uke 32

Rundt denne tiden vil den du går på kontroll til (for eksempel fastlege eller jordmor), begynne å finne ut hvordan barnet ligger. Det vanligste er at barnet legger seg med hodet ned mot bekkenet ditt. Noen barn ligger i seteleie. Hvorfor er det ingen som vet.

Hvis det fortsatt er seteleie ved 37 uker, vurderer man om barnet kan snus eller om forholdene ligger til rette for setefødsel. Hvis ikke, vurderes det et planlagt keisersnitt.

Nå har fosteret så dårlig plass i livmoren at det må trekke føttene opp og innta det vi kalles fosterstilling. Vekt: ca. 1800 gram.

Uke 33

For noen er dette tiden da nattesøvnen endres. Ingen stilling er særlig god over lengre tid. Barnet beveger seg og trykker på blæren. Etter hvert som magen blir større, vil det bli vanskeligere å finne en god stilling å sove i. Noen sover bedre med mange puter i sengen, gjerne en mellom knærne og senere en under magen også. Den ideelle sovestillingen rent fysiologisk er på venstre side.

Plassen i magen blir stadig mindre, og du kan kanskje se en hånd eller en fot igjennom mageskinnet?
Vekt ca. 2100 gr

Uke 34

Babyen er nå rundt 40 cm lang. Du kan merke at barnet har noen rytmiske bevegelser inne i magen din. Dette betyr nok at barnet ditt har en episode med hikking, noe som er helt vanlig.

I de nærmeste ukene vil barnet øke vekten sin ganske raskt. Dette fordi det samler fett for å ha noe å gå på i starten av livet utenfor livmoren, og fordi barnet trener opp musklene sine. Øynene åpnes når fosteret er våkent, og lukkes når det sover. Øyefargen er vanligvis blå uansett hva som blir den endelige fargen, fordi pigmenteringen ikke er ferdig ennå.

Barnet kan skille lys fra mørke. Prøv å kommunisere med fosteret, du kan bli overrasket over hvor god kontakt dere får.
Vekt ca. 2300 gram

Uke 35

Magen din er nå på sitt høyeste, og du kjenner et ubehagelig press mot ribbeina. Det kan hende at du, midt i et nys, kan lekke litt urin. Dette skjer fordi barnet trykker mot urinblæren din. Trykket fra barnet legger også et jevnt trykk på bekkenbunnen din. Disse musklene er det viktig at du trener opp igjen etter fødselen.

Fosteret legger på seg gjennomsnittlig 250 gram i uken!
Tåneglene når tåspissene.

Uke 36

Den siste måneden av svangerskapet er ofte en travel tid. Du innser at fødselen nærmer seg, og du vil at alt skal være klart. Du bør fordele planene dine jevnt utover ukene.

Morkaken, som lenge var tyngre enn fosteret, veier nå en sjettedel av fosterets vekt. Nå utgjør fettlaget omtrent 15 prosent av fosterets vekt, og vil gjøre det lettere å regulere kroppstemperaturen etter fødselen.

Image from rawpixel.com

Uke 37

Nå gjøres bare finpussen, mens fosteret fortsetter å legge på seg, og fosteret er snart klart til å bli født. Barnet vil ikke regnes som prematurt (for tidlig) om det fødes etter inngangen av denne uken. De siste ukene vokser fosteret saktere, men gutter vokser vanligvis fortere enn jenter.

Etter fødselen vil det ta noe tid før melkeproduksjonen kommer i gang, så denne vektøkningen er viktig for barnet ditt, så det har noe å tære på. Det er vanligvis ikke noe problem om barnet skulle bli født nå, men de siste ukene bidrar til å gjøre barselperioden enklere, fordi barnet er blitt mer robust.
Vekt: ca. 2950 gram

Uke 38

Håndgrepet blir fastere og fosteret reagerer tydeligere på lys og lyd. Kroppen er rund og lubben. I tarmen finnes det nå en betydelig mengde mekonium, også kalt barnebek, som vil utgjøre barnets første avføring og fylle den første bleien kort tid etter fødselen. Hodet ligger som regel ned og er gjerne festet i bekkenet. Det er så trangt i livmoren nå at armer og bein er trukket nært opp til kroppen.

I hodeskallen er det små åpninger for at hodet skal kunne tilpasse seg fødselskanalen. Hodet kan kanskje se litt merkelig ut like etter fødselen, men vil få tilbake sin vanlige, avrundede form etter kort tid.
Vekt ca. 3200 gram og lengde 48 cm

Uke 39

Mormunnen gjør seg «klar» for fødsel ved å bli mykere og kortere, og den begynner å åpne seg.

Noen kvinner opplever ikke noe forskjell ved at mormunnen modnes, andre opplever dette først idét fødselen starter. Andre igjen opplever slimproppen som økt utflod de siste ukene av svangerskapet.

Hormonnivået til mor har innvirkning på fosteret også, og både nyfødte gutter og jenter kan ha hovne bryster og kjønnsorganer. Noen ganger kommer det også såkalt heksemelk ut av brystene.

Livmoren tar opp stadig større plass i kroppen din og andre organer må fremdeles vike. Magesekken og blæren kan føles små fordi livmoren presser mot dem.

Uke 40

Fosteret er ferdig utviklet og modent, men det kan velge å bli der inne noen dager eller uker fremdeles. Navlestrengen kan være over en meter lang nå. Fosterets store lever gir magen den velkjente, runde formen. Huden er blekere og mindre rynkete nå.

Du har kommet deg til termindatoen, gratulerer! Det er veldig vanlig å føle seg litt ustabil i følelsene hvis du passerer datoen. Få tenker på at de mest sannsynlig også er gravid noen dager etter terminen. Men vær optimistisk, snart holder du et nyfødte barn i armene! Alle lure triks for å få fødselen i gang, som å vaske hus, gå turer og lignende, gir som oftest svært liten hjelp. Det du som regel oppnår, er å bli sliten, og du risikerer å få flere timer med maserier (eller modningsrier), som er hyppige, korte og smertefulle sammentrekninger, som heller ikke vil ha noen virkning på mormunnen.

Photo by Kaylee Garrett on Unsplash

Mellom 41 og 42 uker

Du henvises av legen din eller jordmor til en trivselskontroll på sykehuset. Det blir gjort en vanlig kontroll og en ultralydundersøkelse for å se hvordan barnet har det, og hvordan morkaken fungerer.

Det foretas en vaginal undersøkelse for å vurdere mormunnens modenhet.

Deretter legges det en plan for når fødselen skal settes i gang. Ingen fødsler blir satt i gang senere enn uke 42.